Κρήτη: Νεκρή 4χρονη μετανάστρια από αφυδάτωση και ασιτία – Βρισκόταν σε βάρκα που εξέπεμπε SOS 4 μέρες

Ένα κορίτσι 4 ετών μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο των Χανίων από το σκάφος που επί 4 ημέρες εξέπεμπε sos χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το παιδί όταν πλέον στήθηκε η επιχείρηση διάσωσης με στρατιωτικό ελικόπτερο είχε ήδη υποστεί αφυδάτωση και ασιτία καθώς επί μέρες βρισκόταν σε σκάφος από το οποίο τελείωσαν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον επιχείρηση διάσωσης για συνολικά 61 ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω στο πλοιάριο και έχουν περισυλλεγεί από το φορτηγό πλοίο «BBC PEARL» σημαίας ANTIGUA BARBUDA που πλέει προς το λιμάνι των Καλών Λιμένων στα νότια του νομού Ηρακλείου. 

Ωστόσο, το πλοιάριο των μεταναστών φέρεται να εξέπεμψε sos ήδη από το Σάββατο και ενώ βρισκόταν στα νότια της Κρήτης με προορισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Μάλτα. Στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται (δύο φορές) πως το σκάφος έπλεε σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας.  

Στη νότια Κρήτη είναι σε εξέλιξη κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας στους μετανάστες ενώ σχεδιάζεται η προσωρινή φιλοξενία τους στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοιρών.

Η τελευταία καταγεγραμμένη πορεία του φορτηγού πλοίου «BCC Pearl» που περισυνέλλεξε τους 63 μετανάστες και μεταφέρει 61 από αυτούς στους Καλούς Λιμένες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας για το θάνατο της 4χρονης

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το αντίστοιχο κέντρο της Μάλτας (R.C.C. ΜΑΛΤΑΣ) ότι το Φ/Γ πλοίο «BBC PEARL» σημαίας ANTIGUA BARBUDA διέσωσε εξήντα τρεις (63) αλλοδαπούς από ακυβέρνητο σκάφος σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας.

Συγκεκριμένα ο πλοίαρχος του ανωτέρω Φ/Γ πλοίου και ενώ συνέχιζε να πλέει σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας, αιτήθηκε από το Rescue Coordination Centre (RCC) Μάλτας την αποβίβαση δύο εκ των διασωθέντων λόγω απώλειας των αισθήσεων τους.
  
Στη συνέχεια το RCC Μάλτας αιτήθηκε την συνδρομή του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. το οποίο επικοινώνησε με τον πλοίαρχο του «BBC PEARL».
 
Ο ανωτέρω πλοίαρχος  αιτήθηκε την αποβίβαση μίας 4χρονης αλλοδαπής, ενώ ενημέρωσε ότι το έτερο άτομο ανέκτησε τις αισθήσεις του. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο όπως εκτρέψει την πορεία του σε περιοχή ευθύνης Ελλάδας προκειμένου μειωθεί ο χρόνος παραλαβής της ασθενούς από το ελικόπτερο.

Η τετράχρονη, η οποία δεν είχε τις αισθήσεις της, και η μητέρα συνοδός της,  παρελήφθησαν από το ελικόπτερο, 50 ν.μ. νότια της Παλαιόχωρας ν. Κρήτης  και μεταφέρθηκαν στο ελικοδρόμιο του Νοσοκομείου Χανίων, όπου από τους θεράποντες ιατρούς διαπιστώθηκε ο θάνατος της ανήλικης.

Ανακοίνωση και κινητοποίηση από αλληλέγγυους 

4χρονη προσφύγισσα νεκρή.

Παράσταση διαμαρτυρίας, 
19: 00 στο λιμεναρχείο Χανίων, στο παλιό λιμάνι, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

Κάλεσμα συντρόφων και συντροφισσών από την Κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων και την Στέγη των Ρόδων. 

– 4 χρονών νεκρή σε προσφυγική βάρκα στον νότο της Κρήτης. 

Οι θάνατοι/ δολοφονίες προσφύγων είναι αποτέλεσμα των διακρατικών πολιτικών άρνησης διάσωσης των ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο και της καταπάτησης των κοινωνικών κατακτήσεων του ασύλου και της ελευθερίας της μετακίνησης.

Το ρατσιστικό ρεπερτόριο απέναντι στο προσφυγικό ταξίδι και την μεταναστευτική ζωή είναι τα βασανιστήρια, οι παράνομοι εγκλεισμοί, οι φονικές επαναπροωθήσεις, η άρνηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η υποτίμηση της μεταναστευτικής εργασίας.

Να σταματήσουμε τα κρατικά εγκλήματα!

Συγκέντρωση στις 7: 00 μ.μ. στη λιμενική αρχή Χανίων.
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί